Ubuntu prosjektet
Visjoner
Hvordan DU kan
hjelpe
Nyheter
Kontaktinformasjon/
Takk
English Version
Bilder

Oppdatering Queenstown, Sør-Afrika, september-desember 2006

5. september dro Hilde Marie Kvarenes tilbake til Sør Afrika for åtte nye måneder som frivilligarbeider for UBUNTU-prosjektet.

5.september- 20. oktober:
Den første uken gikk med til å ta nye bestillinger av råmaterialer fra PASCaP, lageret begynte å nærme seg tomt- og vi ønsket å utvide såpeproduksjonen med tre nye typer såper (Ylang Ylang, Eucalyptus & Rosmary) og trengte dermed å bestille nye essensielle oljer. Det ble også holdt evaluering denne uken, og UBUNTU`s medlemmer måtte fylle ut et syv siders evaluerings-skjema, hvor det påfølgende ble holdt individuelle samtaler med Hilde, dette for å evaluere hvordan tings tilstand har vært de fire siste månedene- og for å finne ut av hvordan motivasjonsnivået til de forskjellige medlemmene var. Det ble denne uken også lagt mye vekt på å forbedre bokholds-systemet i UBUNTU-butikken, samt å forbedre den generelle holdning til hvordan den daglige drift av en forretning skal være.

Vi besøkte de fire stedene som selger UBUNTU- såper i Queenstown. The Health Nut (helsekostbutikk) og Magers Pharmacy ønsket å ta nye bestillinger og fortsette salget av såpene. Spectra (alt mulig butikk) og Sign and Copy har solgt veldig dårlig, og ønsket desverre derfor ikke å ta nye bestillinger fra UBUNTU. De påfølgende ukene har det blitt produsert 25g såper på løpende bånd, og vi har vært rundt på 35 B&B`s i Queenstown området. Vi har til nå 13 B&B`s som skal ta bestilling den kommende måneden, og 7 B&B`s som vi fortsatt avventer svar fra. Vi er veldig fornøyde med den gode uttellingen!

De påfølgende ukene har vi også knyttet kontakter på forskjellige arenaer innenfor den offentlige sektor. Vi har holdt møte med Mr. Mbebe fra Department of Public Works, og han skal hjelpe UBUNTU med en registrering innenfor Public Works, slik at vi kan prøve å få såpene våre inn på f.eks sykehus, fengsler osv. Mr. Mbebe har også fått vår businessplan som han har sendt til ”The Deputy Minister of the Department of Public Works”, for å prøve ut om vi kan søke fond via Public Works til UBUNTU. Det skal arrangeres en ”Business week” her i Queenstown i november i deres regi, hvor vi skal delta med såpesalg og dansende barn fra Ikwezi After School Project.

Fra 28.- 30. september deltok vi på Agrecultural show i Ezibilini, og vi hadde en bod fra 09-22.30 hver dag. Det ble solgt såper for R-1800, og vi knyttet også til oss nye foretningsmessige forbindelser som skal hjelpe oss med en større markedsundersøkelse i Blumfontain.

Lørdag 7.oktober deltok UBUNTU på et ”Håndarbeidsmarked” i St. Michaels Kirken, det var en nydelig dag med strålende sol og med mange nysgjerrige kunder.

16.oktober hadde vi en stand i forbindelse med at ”The Minister of the Department of Art and Culture” var på besøk i Queenstown. Vi i UBUNTU sjarmerte ”Deputy Minister”, Miss Nomamtombazana Botha, i senk og hun kjøpte såper som skal videreleveres i departementet. Hun ønsket også at Hilde skal sende henne et overslag på hvor mye en ”industri-symaskin” koster, slik at UBUNTU-prosjektet selv kan brodere sine logo på håndklær, t-skjorter, bagger, capser osv….Hun sa faktisk; Send meg et overslag, så skal jeg invistere!. Dermed ble også dette en strålende dag for UBUNTU!

Vår samarbeidspartner, ECMAC, er nå blitt til SEDA ( Small Enterprise Development Agency): Mark Adams er Industrial Advisor i (”nå gamle”) Eastern Cape Manufacturing Advisory Centre, ECMAC, hvor han er ansatt for å hjelpe nye prosjekter til å bli bæredyktige og lokalt forankret. SEDA ønsker å støtte opp om en kultur med entreprenørskap, og å gi foretningsmessige råd til nyoppstartede Co-operativer. UBUNTU startet sitt samarbeid med SEDA i november 2005. SEDA assisterte oss med vår Business Plan, og holdt 12 workshops om regnskapsføring på PC- for 4 av UBUNTUs medlemmer. UBUNTU har ikke betalt for noe av dette enda, men hvis vi får bevilget fond fra SA- så må UBUNTU betale 10% av utgiftene som SEDA har dekket. SEDA har søkt R- 80 000 i fond for oss fra Lukandji Municipality, og R-80 000 fra et EU-fond. Svare på den lokale søknaden skal vi få i løpet av desember, men EU-fondet blir først delt ut på nyåret.

November- desember 06:
I november måned har vi hatt hovedfokus på å produsere nye produkter til UBUNTU-butikken i Sør-Afrika. Vi har startet med produksjon av Body Lotion (Tea tree, Lavender, Geranium, Søt Appelsin, Rosmarin, Ylang Ylang og Eucalyptus), Body Butter (Tea tree, Lavender, Geranium, Søt Appelsin, Rosmarin, Ylang Ylang og Eucalyptus), Skin Protector (Geranium), Leppepomade (Pepperminte, Geranium og Søt Appelsin) og shower gel (Fersken og Mango). Vi har også startet produksjon av våre UBUNTU-såper med nye essensielle oljer (Eucalyptus, Ylang Ylang og Rosmarin), de nye såpene vil også bli å få kjøpt på våre utsalgssteder i Norge og Danmark fra februar 2007. I vår butikk i 2 owen street kan man også kjøpe gensere, t-skjorter, håndklær, vesker og capser med UBUNTU-logo på.

13. -18. November:
Vi deltok denne uken med UBUNTU-stand på Queenstown Arts & Crafts Senter. Deputy Minister, Nomamtombazana Botha, var tilbake i Queenstown i anledningen planleggingen av VM i fotball som skal arrangeres i Sør Afrika i 2010. Sør Afrika ønsker i denne anledningen å promotere historisk og lokalt kust og håndarbeid. UBUNTU har også hatt en stand på Growth and Development Summit, i regi av Chrishani Municipality. Vi var med som en del av ECDC, Eastern Cape Development Corporation. ECDC ønsker å gi UBUNTU et lån til viderutvikling av produksjonsmetodene vi bruker under såpeproduksjonen, og også et lån til markedsføring. Vi i UBUNTU kommer til å ta stilling til dette tilbudet på nyåret.

UBUNTU har også denne uken vært i kontakt med ECSECC, Eastern Cape Socio Economic Consultative Council. Vi i UBUNTU skal holde et møte med dem, når Hilde er på plass i Queenstown igjen i slutten av januar.

Vi har også de tre siste ukene vært så heldige å ha Tinie Theblanch på besøk i UBUNTU, hvor han har arrangert workshops om markedsføring. Tinie har tidligere undervist på universitetsnivå, men er i sitt daglige arbeid veldig opptatt av black empowerment. Alle vi i UBUNTU har vært veldig fornøyd med undervisningen til nå, vi skal fortsette vårt samarbeid på nyåret. Utrolig flott å få ny motivasjon i hverdagen!

25. November:
Thumeka Mshweswe og Hilde Marie deltok på ”Graduation from Pre- to Primary School” på Nonesi Pimary School. Vi ønsket å benytte anledningen til å promotere Thumekas “Barne- og Ungdomsprosjekt”. Vi hadde også med oss ti barn som hadde danseoppvisning, med både Jive og Tribal dance.

5. desember:
Hilde Marie er tilbake i Norge på juleferie frem til 15. januar for å planlegge hvordan vi skal fokusere i det videre arbeidet, med UBUNTU-prosjektet i 2007.